Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Magazine Una mostra d'Animac Cartoon 2015

Una mostra d'Animac Cartoon 2015

Actualment, quan parlem d'animació, resulta inevitable parar-nos a pensar abans o després en el panorama televisiu. Lluny d'aquelles dècades en les que la programació juvenil es limitava a les decisions d'un grup d'executius centrats únicament en vendre merchandising, el mercat actual de sèries animades gosa d'una frescor poques vegades vista.

Actualment, quan parlem d'animació, resulta inevitable parar-nos a pensar abans o després en el panorama televisiu. Lluny d'aquelles dècades en les que la programació juvenil es limitava a les decisions d'un grup d'executius centrats únicament en vendre merchandising, el mercat actual de sèries animades gosa d'una frescor poques vegades vista. Conscients finalment de que la llibertat creativa exalta a tot artista, els principals canals d'aquest petit món (Cartoon Network, Nickelodeon, fins i tot la recentment escèptica Disney Channel) estan desenvolupant sèries tremendament complexes i experimentals que elaboren magistralment universos propis sota estètiques trencadores i completament innovadores. Animac 2015 us porta una petita mostra de tot això.

 

otgw.jpg

 

He parlat d'ella prèviament, però em resulta inevitable començar per la que encara em sembla la sorpresa principal de l'any: l'"Over The Garden Wall" de Patrick McHale, una minisèrie altament conceptual formada per 10 capítols amb un arc completament tancat, que explora un món oníric tan inspirat pels orígens de l'animació (els homenatges a Betty Boop i a les Alice Comedies de Walt Disney i Ub Iwerks resulten constants), l'art folk i la literatura infantil del segle XIX com per la Divina Comèdia de Dante. En menys de dues hores, McHale i el seu equip elaboren una cosa tan especial com absolutament encomiable: un passeig pels terrors i inseguretats de la infància sota el filtre d'un conte clàssic fins ara inexistent però inmediatament inmortal. Des d'Animac us convidem a gaudir els seus inicis, "The Old Grist Mill" i "Hard Times At The Huskin' Bee".

 

piggoatbananamain580x326.jpg

 

Respecte a Nickelodeon, ens veiem obligats a destacar l'estrena de dues previews mundialment inèdites, "Harvey Beaks" de C.H. Greenblatt (creador de "Chowder" i un dels principals guionistes de "Bob Esponja") i "Pig-Goat-Banana-Cricket", dels brillants dibuixants de còmic Johnny Ryan i Dave Cooper. Ambdós han sigut contractats per a sèrie i prometen ser les dos futures estrenes més importants de la cadena.

 

thumbnail_58182.jpg

 

Tampoc podem ignorar l'immens treball que Rebecca Sugar, Ian Jones-Quartey i la resta del seu equip estàn aconseguint amb "Steven Universe": els seus capítols més recents, en particular, exploren amb una delicadesa i majestuositat particularment colossal temes que fins i tot podrien resultar tabú a sèries no destinades al públic infantil, i en cap moment semblen forçar aquesta màgia que no deixen de desprèndre per tot arreu. Potser el seu punt àlgid fins el moment es trobi en dues joies coescrites per Sugar, la seva pròpia creadora: la primera, "Alone Together", es centra en el tema (aparentement mil vegades tractat) de la intimitat preadolescent de una forma que, en 11 simples minuts, ho reinventa per complet i aconsegueix fer-ho semblar nou i fresc amb tanta senzillesa que, com a espectador, resulta inevitable connectar i veure's reflexat en tots i cada un d'aquests petits moments d'infància, de la primera aparició de l'ansietat social al redescubriment d'un primer amor. La segona, "Lion 3: Straight to Video", us convido a descobrir-la per vosaltres mateixos a Animac 2015.

 

thumbnail_43732.jpg


Parlant de la infància, també deuria mencionar l'última estrena de Cartoon Network, l'altament nostàlgica "Clarence", que des d'establir a Spencer Rothbell com a showrunner i cap de guionistes, s'ha anant convertint més i més en una simpatiquíssima exploració de tota idiosincràsia infantil, des dels estímuls d'imaginació que ens portaven a situar-nos mentalment corrent sobre un cable elèctric durant un viatge per carretera fins les delirants interaccions com a convidats a una festa col·legial de pijames qualsevol. Això últim és el que explora l'episodi seleccionat per a Animac 2015, "Slumber Party", en dues entranyables subtramas entrellaçades.

 

Adventure.Time.with.Finn.and.Jake.S06E12.jpg


Dos clàssics indiscutibles de l'Animac Cartoon recent, "Hora de Aventuras" i "Historias Corrientes", actualment ja establertes com sèries d'innegable èxit, també tornen a Animac Cartoon amb capítols completament inèdits a Espanya, que segueixen desenvolupant els esbojarradíssims universos creats originalment per Pendleton Ward i JG Quintel. En el cas de la primera, "Ocarina", escrit a quatre mans per Tom Herpich i Steve Wolfhard; explora la relació paternofilial d'un dels nostres protagonistes de forma poc convencional, mentre que "Thanks for the Crabapples, Giuseppe", de Seo Kim i Somvilay Xayaphone; ens dóna accés a una petita aventura per carretera del Rei Gel juntament amb alguns dels personatges més secundaris de la sèrie. La segona, pel contrari, tira la casa per la finestra amb un especial de doble duració, "The Real Thomas", que explora els misteriosos orígens del becari del parc on treballen els nostres protagonistes.

 

1415176753_986476_1415177260_noticia_normal.jpg

 

Dins l'animació local, trobem també tres episodis d'"Horaci l'Inuit", futura sèrie animada infantil de TV3 creada per Òscar Sarramia, originari de Lleida, que també donarà una interesantíssima conferència centrada en la creació de la seva sèrie. Ja podem llegir una entrevista exclusiva amb ell a l'Animac Magazine.

 

loudhouse.jpg

 

Aquesta secció d'Animac Cartoon també contindrà el pilot "The Loud House", de Chris Savino, creat originalment per a Nickelodeon i recentment contractat per a sèrie; l'episodi "Maximum Dennis" de la sèrie de gran èxit "Sanjay and Craig"; i els pilots de "Bot Bot", "Crónicas Elefantiles" i "Rudy The Cloud Boy". Us esperem a l'Animac 2015 per a que gaudiu amb nosaltres d'aquesta mostra de l'increïble panorama televisiu actual!


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325