Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Magazine Jordi Amorós

Jordi Amorós

El Premi Trajectòria Animac 2017 és un sentit homenatge a un destacat realitzador, animador i historietista de l’animació a Catalunya: Jordi Amorós i Ballester, també conegut com JA.

jordi amorós.JPG

El Premi Trajectòria Animac 2017 és un sentit homenatge a un destacat realitzador, animador i historietista de l’animació a Catalunya: Jordi Amorós i Ballester, també conegut com JA. Un perfecte representant de l'esperit de subversió absoluta que Animac ha volgut enaltir en aquesta nova edició sota la temàtica Contra el vent, tant pel seu humor corrosiu a les vinyetes de El Papus, El Jueves i Mongolia com pels seus cinquanta anys de treball en el món de l'animació.

Amorós va començar a dibuixar historietes als 8 anys, estimulat pel seu padrí pintor, i als 18 va ser contractat pels estudis Buch Sanjuán com a ajudant d'animació. No va trigar a trobar una passió i un paper important al món del còmic, on Amorós va debutar professionalment dibuixant a la revista Mata Ratos i col·laborant a la revista satírica esportiva Barrabás, tot i que, en pròpies paraules, no tenia ni idea d'esports. Aviat va començar a col·laborar amb El Papus, amb sèries com Encuesta o Sor Angustias de la Crus, que a més de popularitat li van portar tota mena de problemes durant els últims dies del franquisme. Ja establert a El Jueves va recuperar sèries recurrents com ara El Obispo Morales fins que va deixar la revista per solidaritat amb els seus companys, censurats per la seva distribuïdora. Actualment publica a la revista Mongolia.

 

Al camp de l'animació, Amorós va dirigir sèries com Mofli, el último koala (1986), Desperta Ferro! El crit del foc! (1990), Koki (1997) o Goomer (2000), una adaptació del còmic -del mateix nom- dels seus companys a El Jueves, Ricardo Martínez i Nacho Moreno. Però la seva obra més personal, dins aquest univers, realitzada conjuntament amb Víctor Luna quatre anys després de fundar junts la productora de dibuixos animats Equip l’any 1974, és Historias de amor y masacre, el primer llargmetratge animat per adults produït a Espanya, format per històries curtes que adapten la seva pròpia sèrie de còmics dins El Papus i El Jueves, en la que va col·laborar amb els humoristes gràfics més destacats del moment: Ivà, Óscar, Chumy Chúmez, Fer i El Perich.

 

Actualment, en una etapa de crisi socioeconòmica on la seva figura resulta més necessària que mai, Amorós es troba en ple procés de preparació de la segona part del seu llargmetratge original, recuperat aquest any per Animac gràcies a una còpia digitalitzada i remasteritzada per la Filmoteca de Catalunya.


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325