Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Magazine El Grúfal: Un clàssic instantani

El Grúfal: Un clàssic instantani

De vegades, tant a la literatura com al cinema, el còmic o a d’altres mitjans, sorgeix el que s’anomena un “clàssic instantani”: una obra que, bon punt surt al carrer, obté immediatament el vistiplau tant de la crítica com del públic i és considerada automàticament com un “clàssic” digne de figurar al costat d’altres grans obres de temps anteriors. És el cas d’El Grúfal, editat originalment com un llibre il·lustrat per a nens, realitzat conjuntament per l’escriptora anglesa Julia Donaldson i l’il·lustrador alemany Axel Scheffer.

 

De vegades, tant a la literatura com al cinema, el còmic o a d’altres mitjans, sorgeix el que s’anomena un “clàssic instantani”: una obra que, bon punt surt al carrer, obté immediatament el vistiplau tant de la crítica com del públic i és considerada automàticament com un “clàssic” digne de figurar al costat d’altres grans obres de temps anteriors. És el cas d’El Grúfal, editat originalment com un llibre il·lustrat per a nens, realitzat conjuntament per l’escriptora anglesa Julia Donaldson i l’il·lustrador alemany Axel Scheffer.

El protagonista d’El Grúfal és una rateta que durant el relat es troba successivament amb tres animals amb intencions gens amigables: una guineu, un mussol i una serp. Tots tres, un darrera l’altre, el conviden a dinar, però el rosegador, sospitant que en cada cas es tracta d’una trampa, atès que sap d’entrada que ell serà “l’àpat”, els diu que té una invitació per anar a dinar amb un grúfal, una bèstia enorme i peluda l’aliment favorit de la qual és precisament l’animal amb qui està parlant el ratolí. Després d’haver-se lliurat de ser devorat gràcies a la seva astúcia, la rateta es troba cara a cara amb un autèntic grúfal... que finalment ha resultat no ser un ésser fictici. Per tal de guanyar-se el seu respecte, el ratolí haurà de fer servir de nou el seu cervell i demostrar al grúfal que ell, tot i tenir un aspecte minúscul i inofensiu, és una criatura més feroç del que sembla.

Donaldson, en elaborar el text d’El Grúfal –que té forma rimada–, es va basar en una llegenda folklòrica xinesa. Originalment el relat havia d’estar centrat en un tigre, però atès que l’autora tenia dificultats per trobar mots que rimessin amb el nom d’aquest animal (tiger en anglès), va decidir substituir-lo per una altra criatura feroç, per el nom de la qual va buscar una paraula que derivés de “grr” –l’onomatopeia d’un gruny–, i és així com va sorgir el nom “grúfal”.

Publicat inicialment l’any 2001 per l’editorial Macmillan, El Grúfal es va convertir immediatament en un èxit comercial, sent el llibre il·lustrat més venut a Gran Bretanya durant l’any 2002 i donant lloc a tot un ventall d’objectes derivats –ninos de peluix, joguines, roba infantil, material de papereria, etc. –a més de ser traduït a més de 30 idiomes, inclòs el català (El Grúfal) i el castellà (El Grúfalo), ambdues traduccions a càrrec de la sucursal a Espanya de Macmillan. A nivell de crítica, El Grúfal ha estat elevat a l’alçada de les obres d’altres grans autors de la literatura infantil anglòfona com Maurice Sendak, Roald Dahl o el Dr. Seuss. Com qualsevol producte de qualitat adreçat al lector infantil, tot cercant atiar la imaginació i el seu enginy, El Grúfal resulta també atractiu per l’adult que no ha perdut del tot el sentit de la fantasia. Lògicament, l’èxit del primer llibre va donar pas a una segona part, The Gruffalo's Child, que com el títol indica ens presenta la filla del grúfal, a més de reintroduir el ratolí i altres animals que apareixen en l’entrega anterior.

Del llibre a l’animació

L’adaptació animada d’El Grúfal ha vist la llum, en forma d’especial televisiu de mitja hora, una dècada després de publicar-se el llibre. Produït per Magic Light Pictures –una experimentada empresa britànica especialitzada tant en el cinema d’imatge real com en la animació que també ha participat en Chico & Rita com a coproductora–, l’animació ha anat a càrrec de Studio Soi, un estudi alemany fundat l’any 2002 amb seu a Ludwigsburg i Berlín que en pocs anys s’ha convertit en un dels més dinàmics del seu país i al que devem, entre altres treballs, els curts Princess' Painting i The Little Boy and the Beast – guardonat amb el premi Cartoon d'Or al Cartoon Forum celebrat el passat mes de setembre a Sopot (Polònia) – i la sèrie The Amazing World of Gumball per Cartoon Network Europa.

Per a l’adaptació, realitzada en animació per ordinador 3D, es va intentar respectar al màxim l’esperit i els dissenys de l’original, tot i que s’hi va afegir un personatge nou que no apareix en el llibre: un esquirol que narra la història als seus dos petits.

L’estrena de l’especial d’El Grúfal va tenir lloc a la BBC el dia de Nadal de 2009, i el primer programa va obtenir un elevat índex d’audiència –gairebé 10 milions d’espectadors– i va merèixer, així com l’original literari, l’apel·latiu de “clàssic instantani”, sent emès per les televisions de nombrosos països, a més de rebre premis a festivals internacionals tan prestigiosos com el d’Annecy, el d’Ottawa i l’International Children's Film Festival de Chicago i obtenir una nominació a l’Oscar com a millor curt d’animació l’any 2010 (tot i que finalment va guanyar The Lost Thing, dels australians Shaun Tan i Andrew Ruhemann).

Gairebé inevitablement, la seqüela The Gruffalo's Child també ha tingut fa poc la seva pertinent adaptació animada, repetint el format d’especial de mitja hora, produïda i animada pels mateixos equips que la seva predecessora i estrenada a la BBC al Nadal del 2011.

La projecció en aquesta edició d’Animac en rigorosa exclusiva d’El Grúfal i The Gruffalo's Child, presentades pel seu productor executiu Michael Rose (que també va ser productor de dos llargs metratges de Wallace & Gromit, entre moltes altres obres d’Aardman) serà sens dubte un dels moments més atractius per als nostres espectadors més joves... així com per als més grans. Així doncs... unim-nos a la “grufalomania”!

Alfons Moliné


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325